Öppettider mån-fre 08.00-17.00 eller enl. överenskommelse
Tel:+46 73 7881577

Ayur / Hatha Yoga

Ayur Yoga är en kombination av några av världens äldsta hälsosystem, nämligen hatha yoga och ayurveda.

Hatha yoga är kanske en av de mest kända yogaformerna och som ligger till grund för många andra fysiska yogaformer. I hatha strävar vi efter att skapa en inre och yttre balans genom positioner (asanas), andningsövningar (pranayama) och meditation. Hatha yoga kan hjälpa dig till en starkare och mer flexibel kropp, lugn i sinnet, ökat fokus och att bättre hantera livets utmaningar.

Ayurveda är en medicinsk lära och självläkekonst som härstammar från Indien, där balans i kropp, sinne, tankar och känslor är centralt för individens välbefinnande. En människa som är i balans är fri från sjukdom, enligt detta system. Ayurveda följer naturens lagar och dess påverkan på oss människor; klimatet, årstiderna, maten vi äter och hur vi lever. Allt påverkar oss och därför påverkar det också vår yogapraktik.


Som lärare i Ayur Yoga guidar jag från hjärtat och skapar en tillåtande, varm och accepterande atmosfär. Alla ska känna sig sedda, accepterade och trygga oavsett ålder, fysisk förmåga eller erfarenhet av yoga. Vi strävar efter att få en stark och samtidigt flexibel kropp i kombination med ett alert, harmoniskt sinne och ett inre lugn. Detta förenat med hög kunskap om vår kropp och dess rörelsemönster med möjligheten att ha roligt på yogamattan. I Ayur Yogan förenar vi kunskap från yogans filosofi, individens biomekanik och ayurvedans uråldriga visdom.

En klass i Ayur Yoga innehåller ofta en mjuk inledning med fokus på andning och mindfulness, följd av fysiska positioner, ibland i ett flöde med andning som leder oss och ibland med fokus på t ex teknik eller flexibilitet i rygg eller höfter, andningsövningar eller meditation samt en skön avslappning. Olika teman kan genomsyra klassen som t ex att göra den grundande för att balansera den yttre påverkan av årstider eller väder. För att fördjupa upplevelsen för alla sinnen används ofta musik, vibrationer från gongspel, lätt massage och eteriska oljor.

Yogan riktar sig till dig som vill ha ett komplement till annan träning, har fysiska smärtor eller till dig som vill hitta en väg tillbaka till mer balans i livet. Ayur yogan riktar sig såklart även till dig som bara vill ha mer yoga! Vem du än är, så hjälper den dig att möta dig själv, där du är, just i stunden.

Ayur yoga skapades av Wivi-Anne Nyberg på HelhetsAkademin i Helsingborg.

Om du är nyfiken på Ayur Yoga, hör av dig eller boka en klass här.